J-rock/Visual Kei

J-ROCK

Alapjában a rock zene Japán változata, amely a nyugati rock zenészek hatására alakult ki és fejlődött. Mára szerintem már teljességgel elkülöníthető a nyugati zenéktől, egyedi hangzás világgal rendelkezik. Bár egyes bandák újra a nyugati zenei vonalra léptek...

VISUAL KEIVisual kei (ヴィジュアル 系) avagy a Vizual Rock mozgalom japán zenészek közt népszerű, amelyre jellemző a különböző sminkek használata, a bonyolult haj stílusok és a színpompás jelmezek.Egyesek úgy vélik, hogy a visual kei egy zenei műfajra utal , a hangzás legtöbbször a glam rock, punk rock és a heavy metal között mozog.Ennek ellentmond az a tény, hogy a visual kei bandák különböző műfajokban játszanak, beleértve a rockot, az elektronikus zenét, pop-ot, stb. Mások, ideértve a mozgalom tagjait azt állítják, hogy ez nem egy zenei műfaj, egy divat és a hozzá tartozó szubkultúra, amit jól példáz a kifejezés használata.

A VK TÖRTÉNELEM
A Visual kei a 1980-as években alakult ki, olyan úttörő zenekaroknak hála, mint az X Japan , D' Erlanger , Buck -Tick és a Color. Úgy vélik a visual kei kifejezés egy X Japán szlogeneből ered: "a vizuális sokk pszichedelikus erőszakos bűncselekménye"(vagy valami hasonló). Ekkortájt (1986) alakult két lemezkiadó ügynökség is, hogy segítse a visual kei terjedését, ezek az Extasy Records Tokióban és a Free-Will Osakaban.
Extasy-t X Japan dobosa és vezetője Yoshiki és a szerződött zenekarok hozták létre, nyomot akartak hagyni a japán zenei színtéren. Free- Will-t Color énekese és vezetője Dynamite Tommy alapította, abban az időben nem volt olyan népszerű, mint az Extasy, kevésbé sikeres előadók, például a By-Sexual és Kamaitachi szerződtek le. Jelenleg Free- Will még mindig erősödik, és jelentős mértékben hozzájárul a modern visual kei Japánon kívüli terjedéséhez, míg Extasy követte a tulajdonosát , és kitelepül az Egyesült Államokba, és amerikai előadókat szerződtetett , és azóta eltűnt.

1992-ben , X Japan megpróbált elindítani egy kísérlete arra, hogy kiadja lemezeit az amerikai piacon, leszerződtek az Atlantic Records-al egy amerikai kiadásra, de ez végül nem valósult meg. Az 1980-as évek végétől az 1990-es évek közepéig a visual kei egyre növekvő népszerűségnek örvend egész Japánban, az album eladások kezdtek rekordokat dönteni. A legjelentősebb zenekarok ebben az időszakban az X Japan , Glay , Luna Sea és a Buck-Tick, azonban drasztikus változás kísérte a sikert . Ugyanebben az időszakban más bandák, mint például a Kuroyume, Malice Mizer és a Penicillin megszerzték a fő figyelmet annak ellenére, hogy nem voltak üzleti szempontból sikeresek. Az 1990-es évek vége felé, a visual kei népszerűsége csökkent. Az X Japan feloszlott 1997-ben és egy évvel később a szólógitáros hide meghalt, 2000-ben a Luna Sea is a feloszlás mellett döntött. 1998-ban a Billboard Steve McClure megjegyezte "Egy bizonyos mértékig , hide halála a végét jelenti egy korszaknak, X volt a visual kei zenekarok első generációja, de az újszerűsége már megkopott. A következő generáció zenekarainak ez olyan, mint: Ennyi. A fáklya átkerült hozzánk."

A figyelemre méltó új visual kei zenekarok közé tartozik Dir en Grey , az Alice Nine , a GazettE és a D' espairsRay , akik mind felléptek már a tengerentúlon. A múfaj veteránjai is újra feltűntek, mint például a Malice Mizer Mana-ja bandájával a Moi Dix Mois-al, és a Pierrot több tagja által képzett Angelo. 2007-ben a visual kei új életre kelt mint a Luna Sea akik egyszeri szereplést vállaltak és az X Japan hivatalosan újraegyesült egy új single és egy világkörüli turné erejéig. Ezekkel a fejleményekkel a visual kei zenekarok is élvezték közvélemény figyelmét, ami a zenekarok körül alakult, 2004 után egyes médiumok úgy emlegették a " neo- visual kei " (ネオ·ヴィジュアル 系).Azonban voltak kritikák az újabb zenekarok miatt miután elvesztették őseik szellemiségét, másolták egymást és mind egyformák lettek. 1998-ban Neil Strauss kijelentette, hogy: "A visual kei zenekaroknál "az X után" a smink és a botrányos megjelenés " fontosabb lett, mint a zene" . 2008-ban , Kirito a Pierrot énekese és Angelo azt mondta: " Most már több ember egy bizonyos módon öltözködik, mert azt szeretnék, hogy visual kei-esek legyenek, vagy csak úgy nézzenek ki mint egy visual kei előadó. Azért csinálják , hogy úgy nézzenek ki, mint mások ahelyett, hogy máshogy nézznek ki. Ez természetesen nagyon eltér attól, amikor mi kezdtük több mint tíz évvel ezelőtt." Sugizo a Luna Sea tagja aggodalmát fejezte ki 2010-ben "Nem tudnak jó hangokat és zenét játszani ez inkább egy hobbi számukra. Nem érzem lélküket a zenében". A Dir en Grey basszusgitárosa Toshiya mondta 2010-ben "Hogy őszinte legyek , amikor először kezdtük és sok sminket viseltünk a színpadon és sok dolgot, volt egy csomó banda akik ezt tették abban az időben Japánban, és az emberek azt gondolták hogy ez klassz. De már nem, ha ha" és hozzátette: "A zene is annyira egyedi - a zenekarok, mint az X Japan. Akkoriban nem volt olyan két zenekar, amely ugyan úgy hangzott, , manapság mindenki hangzása pontosan ugyanaz." Kenzi (ex-Kamaitachi, The Dead Pop stars, Anti Feminism) megjegyezte: "Annak idején, voltak zenekarok, de az emberek megpróbálják a dolgok másképp csinálni. Manapság van egy banda , és mindenki őket másolja." , a Free-Will alapítója és a Color frontembere Tommy szerint "Nem hiszem, hogy a fajta visual kei létezik még."


--------------------------------------------------------------------

Nos persze ez bárhol megtalálható... De ha valamit tudni akarunk a műfajról jobb az alapoknál kezdeni...

És most kicsit a külsőségekről is szó eshetne:
Mint azt sokan tudják a Visual Kei maga a vizualitás, a látvány: ruhák, smink, haj, kiegészítők stb... Akár hiszitek akár nem a visual kei nincs lekorlátozva a "feketére" ugyan úgy jelen vannak a színek, bár öltözködésben nem olyan harsányan mint hajszínben.
Emellett nem ritka a férfias nő/nőies férfi, előbbivel az Exist Trace nevű női VK bandában találkozhatunk, míg az utóbbi tökéletes példa Hizaki (Jupiter, ex-Versailles)
A stílus főbb jellemzői ugyebár a  
  • Smink: a szemek hangsúlyozása nagyon fontos, az enyhébb (na ezt nem mondanám) sminktől a legextrémebbig mindenki megtalálja a magának valót, persze hétköznapokra ők is visszafogják maguk, az erős smink inkább színpadi kellék :D
  • Testékszer: egy-két karika a szájba, fület végig kilőni! A fém mehet ahova csak lehet.
  • A haj: minél extrémebb annál jobb, persze kivétel mindig akad, sok bandatag a hagyományos barna/fekete vagy egyszerű szőke (természetes színek) mellett dönt, de nem ritka a piros/pink/kék/zöld és egyéb harsány szín megjelenése a frizurákban akár teljes egészében is. A haj gyakran egyenes, hosszabb hajnál viszont nem ritka a göndörítés/hullámosítás :)
  • Ruha: nem ritka hogy az együttesek letűnt korok ruháihoz nyúlnak vissza, gyakran használnak bőrt és latexet. Fő szín a fekete, amit más színekkel, mintákkal kevernek. A ruhák stílusa is keveredhet, minél változatosabb annál jobb :)
  • Kiegészítők. nyakláncok, karmelegítők, karkötők, szemkötők, orrkendők és bármi amit csak el lehet képzelni. És nem kell sajnálni, legyen bőven :)
Csak kreatívan! 

Apropó! Ismeritek az Oshare Kei-t?

A visual kei színes kis tesója. Egy vidám kishúg aki hasonlít testvérére ám színes élettel teli punk-pop-os stílus irányba menő. Ugyan úgy mint a VK-ban itt is vannak alapvető stílusjegyek, mint a haj, smink, ruha, kiegészítők stb. csak itt élénk, harsány színeket használnak és kerülik a feketét. Ilyen bandák: a SuG, An Cafe, Juliette, Milky Emily stb...
Gyakran már-már Harajuku jellegű a dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése