2014. október 18., szombat

Cosplay tutorial - miből mennyit?

Szép napot! Ismét "tutorial idő"

Szerintem minden cosplay (és egyéb) ruha varrásánál a legnagyobb gondolt az jelenti, hogy mennyi anyagot is vegyünk. Ha túl kevés nehéz pótolni és gyakran a keresett anyagból már nincs is több és hasonló se, ha túl sok az felesleges pénzkidobás, főleg hogy van anyag ami több ezer forintba kerül. Egy jó varrónő persze megmondja a tutit, de ha valaki maga szeretné varrni a ruháit és nincs kellő ismerete annak könnyen gondja lehet az anyagok métereivel.
Az anyagok átlagos szélessége lehet 1,40 méter vagy 90 cm. Bár én inkább az első mérettel szoktam találkozni. Ez fontos tényező az anyag mennyiségnének meghatározásakor.
Ezen kívül még a saját (vagy a ruhatulajdonos) bizonyos méreteire is szükség lesz. Amiket ajánlott lemérni (ezeknek a szükségességét a ruha fazonja változtatja): nyakbőség, mellbőség, derékbőség, csípőbőség, külső karhossz, belső karhossz, karbőség, csuklóbőség, magának a ruhadarabnak a hossza, ha felsőről van szó akkor az esetleges kivágás mélysége a nyaktól, nadrág esetében akár egy combvastagság is elkél. Ezen adatok alapján érdemes először egy szabásmintát készíteni. A szabásmintára felrajzoljuk az elkészítendő ruha kellő méretét, és erre ráhagyjuk a varrási szélességet.
Fontos, hogy ha még nem vagyunk profik akkor először semmit se varrjunk fixre. Egy próba után már látható lesz, hogy hol jó vagy hol nem a ruha. Ezért érdemes mindig kicsit nagyobb mintadarabbal kezdeni (és segítséget kérni) és apránként lefaragni a felesleget.

A minta elkészítésekor hasznunkra válhat egy az elkészítendő ruhadarabhoz hasonló ruha. Ha egy ilyen darab után dolgozunk akkor csak annyi a dolgunk, hogy a mintául szolgáló lapra lefektetjük a ruhát és a varrások mentén külön-külön felrajzoljuk a részeket. Kivágni persze nagyobbat kell (gondoljunk a varrási szélességre).

Pár példa arra, hogy milyen is egy szabásminta: 


 Valójában ezeket nem nehéz elkészíteni. Nagyobb gondot jelentenek (szerintem) viszont a szoknyák. 
Szoknya rengeteg van. Rakott, körlokni, hagyma stb... A legtöbb anyagot a körlokni igényli. Maga a szoknya ebben az esetben egy négyzetből lesz kivágva. A négyzet mérete attól függ, hogy milyen hosszú szoknyát szeretnénk. Másik eset, hogy a kör két félkörből áll.

Lényegében a körlokni mindennek az alapja. Ha már nem körrel, hanem körcikkekkel dolgozunk, akkor egyre "szűkebb" szoknyákat kapunk.
Ezeknél érdemes egy egy szabásmintából kiindulni. Nem úgy mint egy rakott szoknyánál, ennél egyszerűen csak a derékbőség 3x-ára van szükség. Ez a darab nem ívben készül, így egy 140 cm-es anyagszélességnél bőven elég megvenni a szoknya hosszát + varrásszélesség + derék (ezt ugyebár félbehajtva kell rávarrni a ruhára, így dupla mérettel kell számolni). Rakott szoknyánál az anyagot egyenlő közönként be kell jelölni majd a jelöléseknél meghajtani, letűzni.
Itt van pár példa a szoknyákhoz.  
A sárga kép tökéletesen jellemzi a körszoknyák anyagszükségletét. 


Ceruza szoknya:
És most is forduljunk a YouTube-hoz:
Mint mindig, ilyenkor is segít a YT. Sok tutorialt találunk varráshoz is.



Itt egy kis segítség a szabásminta készítéshez:


Nos, egyenlőre ennyi lenne. Azt hiszem ezt a cikket még 1-2 alakalommal valószínűleg módosítom. Biztosan lesznek új ötleteim, tudásom... És ha ajánlotok valamit, vagy esetleg valamiben tévedek és módosítást ajánlotok akkor természetesen elfogadom ^^

Szép estét! Sziasztok!!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése